Memorial Sağlık Grubu Leed Platinyum Sertifikalı Hastanesi için İltekno ile İşbirliği yaptı ve MWM Gas Motorlu Kojenerasyon Sistemini Tercih Etti
Sağlık sektörü son yıllarda Türkiye’de yükselişte olan sektörlerden bir tanesi. Son 10 yılda yapılan yeni hastane ve altyapı yatırımları ile Türkiye, vatandaşlarına verilen sağlık hizmetinin kalitesini ve ulaşılabilirliğini arttırmayı, aynı zamanda da sağlık turizmi için önemli destinasyonlardan birisi olmayı hedeflemektedir.
İltekno, MWM gaz motorlarıyla, pandemi döneminde hastanelerin artan enerji taleplerini karşılamak için kojenerasyon sistem çözümleri sunarak, hem ekonomik hem de ekolojik olarak müşterilerinin fayda sağlamalarına yardımcı oluyor. Memorial Sağlık Grubu ile yapılan anlaşma kapsamında Ankara Çankaya Hastanesine 1 adet 800 kWe kapasiteli TCG 3016V16 gaz motoruyla, İstanbul Bahçelievler Hastanesine de 1 adet 1000 kWe kapasiteli TCG 2020V12 gaz motoruyla kojenerasyon sistemleri başarı ile kurulmuştur ve işletmeye alınmıştır.
Dünyanın ilk LEED Platinyum Sertifikalı tam teşekküllü hastanesi
LEED Sertifikası, USGBC (United States Green Building Council), yeşil binaları derecelendiren bir sistemdir. Sertifikanın amacı, bina ve kent ölçeğinde çevreye duyarlı tasarım, uygulama ve işletme standartlarını geliştirmek ve yaymaktır. Memorial Bahçelievler Hastanesi dünyanın ilk LEED platinyum sertifikalı tam teşekküllü hastanesi olma unvanına sahiptir. LEED platinyum sertifikasının önemli gereksinimlerinden birisi olan yüksek enerji verimliliği, kurulan kojenerasyon sistemi sayesinde güvence altına alınmıştır.
Minimum ses seviyesi ve optimum vibrasyon çözümleri
Memorial İstanbul projesinin güzel bir örneği olduğu çatı projeleri, kurulum, tasarım ve güvenlik açısından her zaman zorlayıcı olmuştur. Proje için tedarikçi seçimi aşamasında, İltekno’nun MWM motorları ile sunduğu çözümlerin vibrasyon ve ses seviyelerindeki başarıları İltekno’nun tercih edilmesinde önemli bir rol oynamıştır.
Yalıtımlı konteynır imalatımız sayesinde, 10 metre uzaklıkta 65 dB gibi düşük ses seviyelerine ulaştık. Havalandırma ünitelerine koymuş olduğumuz ses kasetleri de santralimizdeki gürültü kirliliğini mümkün olan en az seviyelere indirmiştir. Projede ayrıca özel kritik tip egzoz susturucu imalatı yapılarak istenilen ses seviyelerine başarıyla ulaşılmıştır.
MWM’ den tedarik edilen vibrasyon takozlarının altına, imal etmiş olduğumuz ve montajını gerçekleştirdiğimiz lastik takozlar ile birlikte, santralimiz stabil, vibrasyon sorunu en aza indirilmiş olarak üretim yapmaktadır.
Bu iyileştirmeler sonucunda hem hastane hem de çevreye herhangi bir rahatsızlık verilmeden projemiz başarıyla işletmeye geçmiştir.
Şehir merkezinde, işlek caddede 36 saatte tamamlanan montaj
İstanbul’un en işlek caddelerinden birinde yer alan Memorial Hastanesi projesinin montaj aşamasında, 750 tonluk vinçle çalışma yapmak için lokal idarelerden 3 günlük izin alındı ve hastane önündeki cadde trafiğe kapatıldı. İş güvenliği hususları gözetilerek, detaylı bir planlama ve tüm ekiplerle birlikte efektif bir çalışmayla normalde 4-5 gün süren kurulum sadece 36 saatte tamamlanarak cadde kısa sürede tekrar trafiğe açıldı.
Sonuç: Artan Verimlilik ve Düşen Karbon Emisyon Değerleri
Türkiye’nin başkenti Ankara ve en büyük şehri İstanbul’daki hastanelerine kurulan kojenerasyon sistemleri sayesinde Memorial Sağlık Grubu faturalarından yılda yaklaşık 400.000 Euro elektrik ve ısı tasarrufu sağlayacak. Ayrıca kullanılan verimli gaz motorları sayesinde karbon emisyonlarında yaklaşık %20’lik bir düşüş olması hedeflenmektedir. Kojenerasyon sistemleri sayesinde sağlanan maliyet avantajı ve düşen emisyon miktarları ile birlikte hastaneler için kritik bir rol oynayan kesintisiz enerji de güvence altına alınmıştır.